Back to All Events

Lost in Time | Verloren Tijd @ Fotofestival Ghent, Belgium


  • Baudeloo Antiques 3 Beverhoutplein Gent, Vlaams Gewest, 9000 Belgium (map)

Verloren Tijd | Lost in Time

Girl Holding Largest Automobile Lamp, 1924    

Girl Holding Largest Automobile Lamp, 1924

 

Exhibition Dates: 17- 26 July 2015

Exhibition opening: Friday 17 July, 5-7 pm


Venue: Baudeloo Antiques

Beverhoutplein 3 (bij St Jacobs/Oude Markt),

9000 Gent, Belgium

 Opening Hours: Daily from 4 to 8 pm

 

When we talk about identity we easily think of concepts such as race, gender, geography affecting our identity.  But what about ‘time’?
What is time? How do we measure it, how did we first capture it and how does it affect our identity? These are some concepts that will be explored in the exhibition ‘Lost in Time’ at the hand of a collection of mainly vintage vernacular and press photography in a little antique shop in the middle of the old town centre of Ghent. 

The exhibition is organised for the special occasion of the first Ghent Photo Festival '80 Days of Summer'  (www.80daysofsummer.be), an event whereby more than 20 exhibitions are taking place in historical buildings around town with the theme of 'Identity'. The exhibition also coincides with the infamous Ghent Festival 17-26 July 2015 (gentsefeesten.gent).


For Press:

In Short:

When we talk about identity we easily think of concepts such as race, gender, geography affecting our identity.  But what about ‘time’?

What is time? How do we measure it, how did we first capture it and how does it affect our identity? These are some concepts that will be explored in the exhibition ‘Lost in Time’ at the hand of a collection of mainly vintage vernacular and press photography. This exhibition is curated by Sarah Van Ingelgom (Blue Lotus Gallery, Hong Kong).

Extended version:

Time is an intricate and deeply embedded part of our experience. Indeed, it would seem that the passage of time is prerequisite for have any experience at all. At the end of your life, people are not going to be the same as they were when teenagers. People are going to change a lot in the meantime. Time causes change and change affects our identity. Do we maintain the same identity throughout? Or are we merely a collection of temporal parts like the frames of a movie? Philosophers and metaphysics have been debating over this complex question since the Greek old times.

Time changes everything around us; our hairstyles changes according to fashion, our technologies advance, music takes us back to memories of a particular time, and even shifting ideologies are a sign of our times.

And what about the speed of time? Not even 150 years ago the pace of travel was, at its best, the speed of barges on inland waters. Most people would not have ventured further than where they could walk to in 2 days in their whole lives. The fastest form of communication was postal horse carriages and pigeons. With today’s technology our speed of communication with the other side of the world is instant and we travel around the world for sheer entertainment. Time seems to move faster than ever.

In this exhibition, the complex notion of time vs identity is explored at the hand of old vintage material.  All are presented in the appropriate context of an antique shop.  This exhibition reads like discovering a long lost photo album. Some faces are familiar like queens and princesses enjoying their long-flown youths. Others document events so bizarre it’s hard to believe they were ever a reality.

Sarah Van Ingelgom established Blue Lotus Gallery in Hong Kong in 2007. The gallery has been hosting many photography-based exhibitions in Hong Kong and beyond. The focus is mainly Asian and Hong Kong related photography and the gallery represents artists such as Michael Wolf, Ho Fan, Maleonn, Michael Kenna, Romain JL and many others. This particular exhibition shows a collection of interesting vernacular vintage photography collected by Sarah over the years. “This exhibition means a lot to me. It’s the first time I will be showing in my hometown Ghent. I left Ghent almost 20 years ago to live abroad. Hosting it in my dad’s antique shop is like going back to my personal roots but also feels like going back in time.”


Nederlandse versie:

In het kort:

Wanneer we denken aan identiteit, denken we gemakkelijk aan concepten zoals ras, geslacht, en lokatie. Maar hoe zit het met 'tijd'?

Wat is tijd? Hoe meten we tijd, hoe leggen we tijd vast op papier en op welke manier beïnvloedt het  onze identiteit? Dit zijn een aantal vragen die we onder de loep nemen in deze tentoonstelling ‘Verloren Tijd’ aan de hand van een collectie vintage fotografie. Deze tentoonstelling is samengesteld door Sarah Van Ingelgom (Blue Lotus Gallery, Hong Kong).

Uitgebreide versie:

Tijd is een ingewikkeld en diep verankerd deel van onze ervaring. Op oudere leeftijd  zijn we niet dezelfde persoon meer dan die tiener voordien. Men verandert met de jaren. "Tijd veroorzaakt verandering en deze verandering heeft invloed op onze identiteit. We zouden ons kunnen afvragen, blijven we dezelfde mens of zijn we eerder een aaneenschakeling van tijdelijke deeltjes zoals de frames van een film? Filosofen hebben gedebatteerd over deze complexe kwestie sinds de Griekse oude tijd.

Tijd verandert ook alles om ons heen; ons uiterlijk is beïnvloedt door de courante mode, onze technologieën avanceren, muziek brengt ons terug naar herinneringen aan een bepaalde tijd, en zelfs ideologieën die we aanhouden zijn dikwijls gedefinieerd door het tijdperk waarin we leven.

En hoe zit het met de snelheid van de tijd? Nog geen 150 jaar geleden was het tempo van reizen op zijn best de snelheid van trage boten varend op de  binnenwateren. De meeste mensen waagden zich niet verder dan twee dagen wandelafstand in hun hele leven. De snelste vorm van communicatie was via post- paardenkoetsen en duiven. Door de huidige technologie is de snelheid van communicatie met gelijk waar ook ter wereld instant en we vliegen naar de andere kant van de ene tijdzone naar de andere puur voor ons plezier. De tijd lijkt sneller te gaan dan ooit…

In deze tentoonstelling wordt de complexe notie van tijd versus identiteit onderzocht aan de hand van oude archief beelden. De collectie wordt gepresenteerd in de gepaste context van een antiekwinkel. Deze tentoonstelling verschaft de bezoeker het plezier om rariteiten te ontdekken met een nieuwsgierigheid gelijkaardig aan het doorbladeren van een lang verloren fotoalbum. Sommige gezichten komen bekend voor zoals koninginnen en prinsessen genietend van hun lange vervlogen jeugd. Anderen documenteren gebeurtenissen zo bizar dat het moeilijk te geloven is dat ze ooit een realiteit waren.

Sarah Van Ingelgom richtte Blue Lotus Gallery op in Hong Kong in 2007. De galerie organiseert regelmatig fotografie tentoonstellingen in Hong Kong en omstreken. De galerie vertegenwoordigt artiesten als Michael Wolf, Ho Fan, Maleonn, Michael Kenna, Romain JL en vele anderen. Deze bijzondere expositie toont een verzameling van interessante vintage fotografie verzameld door Sarah in de laatste paar jaren. "Deze tentoonstelling betekent veel voor me. Het is de eerste keer dat ik iets organiseer in mijn geboortestad Gent sinds ik vertrokken ben naar het buitenland, ongeveer 20 jaar geleden. En dan nog in mijn vader’s antiek winkeltje in het hartje van Gent. Het is alsof ik eventjes terug ga in de tijd.”


About the Ghent Photo Festival:

80 Days of Summer. Stories of Identity - Fotofestival Gent 2015

van 12 juni t.e.m. 30 augustus 2015

Organisatie Historische Huizen Gent i.s.m. Amsab-ISG, Bibliotheek Zuid, Museum Dr. Guislain en STAM

In de zomer van 2015 - 12 juni t.e.m. 30 augustus - levert Gent zich over aan fotografie.
Op 10 prachtige historische plekken in Gent tref je meer dan 30 fotografen in
20 tentoonstellingen. Een ideale manier om de stad te (her)ontdekken met de fotografie als gids.

Gent heeft een fijne traditie van festivals: het Festival van Vlaanderen, Filmfest, het Lichtfestival, Gent Jazz en de Gentse Feesten. Een fotofestival kon volgens Historische Huizen Gent, die reeds enkele jaren in de Sint-Pietersabdij inzet op fotografietentoonstellingen, niet langer ontbreken. Er zijn overigens verschillende musea, organisaties en galeries die werken rond fotografie en er zijn sterke opleidingen waar veel talentvolle fotografen afstuderen. Fotografie leeft in Gent.

 Voor de eerste editie van het fotofestival werkte Historische Huizen Gent samen met Amsab-ISG, de Bibliotheek aan de Zuid, het Museum Dr. Guislain en het STAM. Samen programmeren we 20 tentoonstellingen met werk van nationale en internationale fotografen rond het thema identiteit. Op onverwachte en tot de verbeelding sprekende plekken, te ontdekken tuinen en gebouwen. We stellen er tentoon als nomaden en trekken er een spoor van ontmoetingen allerhande. Fotografie en erfgoed vinden elkaar op verfrissende wijze.

www.80daysofsummer.be